GÃ¥ til innholdet
Meny

Hva er kolesterol?

Kolesterol er en type fettstoff som fungerer som en viktig byggekloss i alle kroppens celler. Overflødig kolesterol (LDL-kolesterol) i blodet vil normalt fjernes av leveren, men ved åreforkalkning får man en opphopning av kolesterolet i pulsårenes vegg, og forhøyet kolesterol i blodet øker risikoen for åreforkalkningssykdommer. 1

Test deg selv her! 1. https://helsenorge.no/sykdom/hjerte-og-kar/kolesterol (hentet Desember 2019)

Visste du at...

Det finnes ulike typer kolesterol. LDL-kolesterol er en av dem. Hvis nivået av LDL er for høyt, blir blodårene gradvis trangere. Det øker risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer som for eksempel hjerteinfarkt, hjerneslag og dårlig blodtilførsel til beina. HDL-kolesterol har motsatt virkning.

Fakta

  1. Høyt kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
  2. Man merker ikke om kolesterolnivået er for høyt, før man blir syk.
  3. Helseeffekten av å senke nivået er større desto tidligere man reduserer det.
  4. Det er viktig å få målt kolesterolnivået og eventuelt få utført en gentest hvis foreldre eller søsken er blitt rammet hjertesykdom i ung alder.
  5. Medfødt arvelig høyt kolesterol er farligere enn den normale økningen i kolesterol som skjer i løpet av livet.

Kjenn ditt kolesterol!

«Historien om Lise» er en kort film om sammenhengen mellom høyt kolesterol og hjerteinfarkt og om viktigheten av å kjenne sitt kolesterolnivå.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgivning av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.