GÃ¥ til innholdet
Meny
Test deg selv

Hva er kolesterol?

Kolesterol er en type fettstoff som fungerer som en viktig byggekloss i alle kroppens celler. Overflødig kolesterol (LDL-kolesterol) i blodet vil normalt fjernes av leveren, men ved åreforkalkning får man en opphopning av kolesterolet i pulsårenes vegg, og forhøyet kolesterol i blodet øker risikoen for åreforkalkningssykdommer.

Test deg selv her!

Hvordan behandler man høyt kolesterol?

Livsstil og høye kolesterolverdier henger sammen. Tidligere behandlet man høyt kolesterol ved å oppmuntre pasientene til å endre livsstil. Om dette ikke hjalp var medisinering løsningen. Råd om livsstilsendringer er fortsatt første tiltak ved høyt kolesterol, men i dag starter man oftere medisinering samtidig. Dette kommer til dels av at dagens medisiner er godt testet og har vist seg å være sikre med få bivirkninger9

Les mer...

Visste du at...

Det finnes ulike typer kolesterol. LDL-kolesterol er en av dem. Hvis nivået av LDL er for høyt, blir blodårene gradvis trangere. Det øker risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer som for eksempel hjerteinfarkt, hjerneslag og dårlig blodtilførsel til beina. HDL-kolesterol har motsatt virkning.

Fakta

  1. Høyt kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
  2. Man merker ikke om kolesterolnivået er for høyt, før man blir syk.
  3. Helseeffekten av å senke nivået er større desto tidligere man reduserer det.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgivning av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.